Filosofie

Een zuiver lichaam zal een zuivere geest geven.

Wij staan voor een bepaalde stijl en waarden in het judo die teruggaan naar de oorsprong van het Judo zoals door de uitvinder Kano gebracht. Wij staan voor een oorspronkelijke Japanse judostijl zoals u die bijvoorbeeld kan zien bij Toshihiko Koga. Deze Koga judo stijl is een stijl van judo die rechtop en omhoog gerichte judotechnieken nastreeft.
Dit in tegenstelling tot de meer kruiperige en naar beneden gerichte judostijl die steeds meer opkomt en waarbij het niveau letterlijk en figuurlijk daalt tot een soort worstelstijl waarbij men eigenlijk een halve worstelaar in judopak steekt. Dit heeft een defensieve, kromme vechtstijl tot gevolg.
Deze angstige, defensieve stijl is niet de onze en heeft niets met het oorspronkelijke Japanse judo te maken.
Wij gaan terug naar de roots en trotseren het gevecht met moed en geheven hoofd en met de enige bedoeling om de tegenstrever met een vol punt (ippon) en met een (bij voorkeur hoge) zuivere techniek te smijten.
Het is beter om op een prachtige manier gestreden te hebben dan op een kruiperige manier gewonnen te hebben.


Ten tweede staan wij voor het behoud van waarden en tradities in het judo.
Discipline, concentratie, respect en vriendschap
voor en met de tegenstrever, nederigheid en tegelijkertijd de nodige spirit en karakter zijn essentieel.
Wij willen ook de etiquettes en tradities van het judo behouden en beoefenen.

Een citaat van de Kano Society:
Randori is the cornerstone of Judo practice. We support intensive training and believe that randori should be its main component involving upright Judo (shizentai) and practice which aims to throw cleanly for ippon.
We deprecate over-reliance on bent posture (jigotai) and such techniques as leg grabs and holds which pull the opponent down into a crouch as being detrimental to good Judo practice.

(ps. randori is oefengevecht op training)


verouderde Internet Explorer


Ga naar de contactpagina